2012 was een uitzonderlijk jaar omwille van het samenvallen van 350 jaar Le Royer orgel in de St.-Pieterskerk, 800 jaar stad Turnhout én cultuurstad van Vlaanderen. Dit was het perfecte excuus om nieuwe activiteiten te lanceren en prominente organisten uit te nodigen. Een kort overzicht.

Treurmetten

De Treurmetten van Witte Donderdag werd naar aloude gewoonte op de avond ervoor uitgevoerd. Speciaal voor dit concert werkten de koren van H.Hart, H.Kruis, St.-Franciscus en St.-Pieter voor het eerst samen o.l.v. Herman De Houwer. De zetting van François Couperin werd gebracht door Chia-Fen Wu en Sarah Nicholson, sopraan, Dirk Moelants, gamba en Dimos de Beun, orgel. Nico Declerck omkaderde het geheel met orgelmuziek van diezelfde Couperin. Het publiek genoot van een zeer stemmig concert.

Daniel Roth

Voor de jaarlijkse Orgelmaand kwamen de gastorganisten uit onze buurlanden naar Turnhout. Zo ook Daniel Roth uit Parijs. Hij liet het Stevens orgel van de H.Hartkerk op zijn mooist klinken met muziek van Vierne en een indrukwekkende improvisatie op Het Lied van den Smid van Franz Andelhof

CD

Het presentatieconcert van de eerste CD met vier Turnhoutse orgels opgenomen door Barbara Dennerlein en Nico Declerck was een groot succes. Het jarige orgel stond te schitteren onder een nieuw laagje bladgoud. Zoals steeds werd er weer stevig nagepraat met een lekker glas Westmalle en wat abdijkaas.
De CD is nog steeds te verkrijgen via deze website, Toerisme & UiT, Sacristie St.-Pieter, muziekhandel Tom Van Sas en na de concerten.

Nosferatu

Graf (!) Stephan von Bothmer bracht de tot de verbeelding sprekende griezelfilm Nosferatu uit 1922 weer tot leven met een kleurrijke orgelbegeleiding.

Concertmis

De jaarlijkse concertmis werd opgeluisterd door Vocanti Maria uit Vosselaar o.l.v. Chantal Verheijen en door de organisten Jos Van den Heuvel en Elisabeth Vercammen. Meer dan 300 mensen beleefden zo een extra feestelijke Sacramentszondag.

Bernard Winsemius

Bernard Winsemius demonstreerde de flexibiliteit van het Le Royer orgel met zowel muziek van Bach als van de 19de eeuwse Dubois.

Dinsdag Orgeldag

Dit nieuwe initiatief bestond uit 9 gratis orgelconcerten op dinsdagmiddag tijdens de maanden juli en augustus van slechts 30 minuten lang. Gemiddeld woonden niet minder dan 80 mensen deze concerten week na week bij met dank aan de inspirerende organisten Masako Honda, Bruno Bruyninckx, Peter Van De Velde, Karolien Schuurmans & Bart Wuilmus, Xavier Deprez, Nico Declerck, Wim Winters, Ad Van Sleuwen en Wannes Vanderhoeven.

Kerstconcert

Het jubileumjaar werd tenslotte afgesloten met een kerstconcert waaraan niet minder dan 13 Turnhoutse koren aan meewerkte. Herman De Houwer dirigeerde en orkestreerde de kerstliederen voor het Orkest van de SAMWD voorbereid door Bas Matthyssens, Koen Rens en Wilfried Van Gorp. Samen met Nico Declerck aan het orgel klonk uit bijna 800 kelen Komt allen tezamen jubelend van vreugde. De Suite voor hobo en orkest van Frank Van Nimwegen met Miek Van der Vloet als solist kende hier zijn wereldcreatie. Het concert eindigde in schoonheid met een beker Glühwein of chocomelk. Dankzij de Kempische Videoclub kunt u het kerstconcert herbeleven.

B'RockXS & cantoLX

Samen met het FESTIVAL VAN VLAANDEREN/Mechelen, Erfgoedcel Noorderkempen en het Stadsarchief werd B'Rock XS en cantoLX o.l.v. Frank Agsteribbe uitgenodigd om muziek van Antonius Belcier en Sebastien-Joseph Robson, twee 18de eeuwse organisten van de St.-Pieterskerk, opnieuw in diezelfde kerk te laten weerklinken. Het concert was volledig uitverkocht en werd opgenomen door radio Klara.